HUF / EUR
Hellas.HolidayLines.hu Görögországig meg sem állunk.

Aktuális információk a Görögországba történő utazásokról

Tavasz óta már minden félét lehetett hallani minden forrásból a görög nyaralással kapcsolatban, van ahol azt olvashatjuk, hogy idén Görögország a legbiztonságosabb választás, ha valaki tengerparton szeretne nyaralni, máshol azt írják, hogy senki ne induljon el, mert aki belép arra üdülés helyett karantén vár...
Mi összefoglaljuk saját tapasztalatainkat az eddig (júl. 21.) elindult 9 buszjáratunk utazása során gyűjtött információkból, illetve felhívjuk figyelmeteket a legfrissebb hírekre.
Görögország "ZÖLD" ország
Jelenlegi besorolás szerint Görögország az alacsony kockázatú/alacsony fertőzöttségú országok közé tartozik. Ennek megfelelően hazatérés szempontjából szabad az út: a görögországi nyaralásról karantén nélkül be lehet lépni Magyarországra, még közúton is (abban az esetben is, ha hazatérés közben "sárga" vagy "vörös" besorolású országokat érint az útonal). Ez olvasható a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.
Negatív teszteredmény bemutatása
A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia. Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni.
A rendelet ugyan július 29-én lejár, de még nem tudjuk, mi lép pontosan a helyébe, kell-e a későbbiekben negatív teszt, vagy sem.
Kérjük tehát utasainkat, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy laborral a közelükben, mely képes PCR teszt elvégzésére, és angol nyelvű igazolás kiállítására. Szükség esetén mi is tudunk ajánlani magánrendeléseket, ahol a teszt elvégeztethető.
Útvonal, közlekedés
Eddig kivétel nélkül minden buszunk Szerbián és Bulgárián át utazott Görögországba, ahová a Kulata/Promachonas határátkelőn léptek be. Ennek oka, hogy bár Észak-Macedónia az átmenő forgalom előtt nyitva van, Görögország nem fogadja az onnan érkezőket. Ez kilométerben kb. 70 km kerülőt jelent, azonban az eddigi rövid várakozásoknak köszönhetően a teljes menetidő tekintetében mégis gyorsabb menetidőt eredményezett az átlagos tavalyi utakhoz képest.
Hazafelé továbbra is a már megszokott Észak-Macedóniai útvonalat használjuk (Evzoni-Skopje-Nis-Belgrád), hiszen a tranzitforgalom megengedett, és a szerb oldal nem korlátozza a belépést.
Idáig sem forgalmi, sem hatósági akadály nem okozott 2 órásnál hosszabb fennakadást (ennyivel számolunk is mindig), így mindenhová időben odaértünk, a kompjáratokat elértük.
Utazáshoz szükséges dokumentumok, regisztráció, maszk
A sokak által elképzelt kaotikus állapotokhoz és végeláthatatlan sorokhoz képest azokban az időintervallumokban, amikor mi lépünk át a határokon, fegyelmezett átléptetés és viszonylag rövid ügyintézés volt tapasztalható. Volt amikor összesen 5 percet várakoztunk az átkelőhelyen.
Az ilyen "olajozott" átlépéshez jelenleg 3 dolgora van szükség magyar állampolgárok esetén, az első és legfontosabb az érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél, kérjük ezt mindenki ellenőrizze. A második az egyedi QR kódos azonosító, melyhez előzetes regisztráció szükséges 48-72 órával a határátlépés előtt. Ez a regisztráció egyszerű, internetes oldalon intézhető, utasainknak készítettünk erről egy részletes kitöltési útmutatót, lefordítva magyarra a kérdőív szövegét, ennek segítségével bárki elvégezheti saját magának illetve családjának kb. 5 perc alatt. A QR kód ezt követően hozható kinyomtatva vagy akár okostelefonon is.
A harmadik pedig a szájmaszk, de ezt biztosítunk utasaink részére a buszra való felszálláskor.
Lehetett hallani még "rémhíreket" a tesztelésről, hogy akit a görögök covid19 tesztre küldenek a határon, annak az eredmény megérkezéséig karanténba kellett vonulnia... Ezt meg kell cáfolnunk: teszt valóban van szúrópróba szerűen, hét végén egyetlen utasunkra sem voltak kiváncsiak, de például a 07.07.-én belépő buszunk összes utasát letesztelték (orrból/szájból vett mintával), de ezt követően semmilyen utasítást, vagy írásbeli végzést nem kaptak arról, hogy a szálláson kellene maradniuk, vagy egyéb teendőjük lenne, a nyaralást felhőtlenül folytathatták. (Pont erre van a kitöltendő formanyomtatvány, hogy a turista tartózkodási helyét ismerjék, szükség esetén majd ott megtalálják, de így nem kell feltartóztatni, vagy karanténba helyezni).
Buszos utazás, kompjáratok, hazatérés
Még mindig legalább heti egy telefont kapunk azzal kapcsolatban, hogy valahol azt olvasták, nem szabad használni a busz klímaberendezését. Ez téves információ, buszunk valamennyi kényelmi szolgálatása továbbra is működik. A fedélzeten automata légkondícionáló berendezés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről. Üléseink mindig min. 83cm-es üléstávot tesznek lehetővé, amelyik hétre kevés a jelentkező, ott üres üléssorokat is hagyunk az utascsoportok között.
A fedélzeti WC, WiFi (Szerbia és Görögország), 230V csatlakozók utasaink rendelkezésére állnak.
Ami egyelőre változás a megszokotthoz képest, hogy például Zakynthos-ra kevesebb a kompjárat, emiatt mi is más menetrend szerint indulunk és több "biztonsági tartalékot" is hagyunk rá az időtervben.
Szintén a komppal kapcsolatos tudnivaló, hogy a hajókon eddig szigorúan előírták utasainknak a szájmaszk használatát, a hajót nem töltik tele, sok ülőhelyet nem is lehet használni, és társaságtól függően saját nyiltkozatot is kérhetnek (ennek kitöltésében a buszon gépkocsivezetőink segítségetekre lesznek).
Néhányan aggódnak a hazatérés miatt is, hiszen buszunk minden héten visszatér Budapestre, mi lesz, ha nyaralás alatt lezárják a határokat, hogyan megy értük ismét a busz? A tapasztalat az, hogy a járvány csúcspontján is hazaengedték a magyar állampolgárokat, egy esetleges szigorítás esetén ez most is így lesz, nekünk pedig egész szezon alatt parkol Görögországban állandóan egy buszunk, mely vész esetén haza hozza a kint nyaralókat.
Kinti élet, maszkviselés, korlátozások
Azt figyelembe véve, hogy kifejezetten a nyaralóhelyeken és környékén nincsenek regisztrált megbetegedések, a görög tengerparton az élet csaknem olyan, mint bármelyik korábbi szezonban. Nem látunk szájmaszkokat senkin, mindenki szabadon mozog, nincsenek a homokba rajzolva távolságtartásra figyelmeztető jelek. Így van ez az üzletek többségénél, és tavernákban is. Olykor az utazási irodákban ülő ügyintézők, vagy buszra felszálló idegenvezetőkön van maszk, de ezt sem mondanánk általánosnak. A szórakozóhelyekkel kapcsolatban megoszlanak a tapasztalatok, a szabályokat eltérően értelmezik, illetve el is térnek regionálisan. Egyik beach bárban van zene, másikban nincs. Egyikben az alkoholt csak a napágyra hozzák ki, másikban a pultnál is rendelhetünk. Nagyobb disco is üzemel már (Pl. Paralián a Gold), de több olyanról is hallottunk, mely idén egyelőre nem nyitott ki. Általánosan elmondható, hogy vannak olyan vállalkozások, melyek az idei nehéz helyzetben már nem működnek tovább, tehát fogunk látni zárva tartó boltokat, de az üzletek, szolgáltatások többsége működik, a tavernák, kávézók várják a vendégeket, olykor a megszokottnál szellősebb asztal elosztással.