Info

 

  ZakynthosParaliaOlympic BeachKorfu

 
   
 
Neoplan Starliner****

Jól szervezett turnusváltás!

Turnusváltás


Akciós ajánlataink

Last minute utak

Programok (Zakynthos)

Turnusváltás

Programok (Paralia)

Turnusváltás


l

 
  Általános információk, tudnivalók a görögországi nyaralásokról

 
Indulás/érkezés időpontja
Autóbusszal utazók:
Buszjárataink minden esetben a turnusváltás előtti napon indulnak, vagyis Zakynthos és Korfu esetén péntekenként, Paralia és Olympic Beach esetén hétfőnként. Budapestről a busz a Népligetből, a Planetárium parkolójából indul (>>> Kattintson ide a TÉRKÉPért <<<), Zakynthosra reggel 08:00-kor, Korfura kb. 11:00-kor, Paralia/Olympic Beach-re pedig délután kb. 15:00-kor (a pontos időpontot az utastájékoztató fogja tartalmazni, melyet az indulás előtt kb. egy héttel küldünk majd ki).
A hazaérkezés mindig a turnusváltást követő napon várható, Paralia/Olympic Beach esetében szerdánként a késő délelőtti órákban, Zakynthos és Korfu esetében vasárnaponként a délutáni/esti órákban.
Egyénileg utazók:
Általános szabályként a turnusváltás napján délután 5-6 óra körül kell a helyszínre érkezni, és egy héttel később délelőtt, legkésőbb 9 óráig kell az apartmant elhagyni. Az utazás hossza Budapestről az Olymposi Riviérára 11-14 óra, Zakynthos felé a Kilini kompállomásig 17-20 óra, Korfu felé Igoumenitsáig 13-17 óra (a komp út mindkét szigetre kb. 1,5 órás, viszont Zakynthosra ritkán jár, a menetrendről érdeklődjön irodánkban!), tehát ennek megfelelően érdemes tervezni az itthonról történő indulás időpontját. Bármilyen megálló, városnézés esetén érdemes több időt rászámolni, továbbá javasoljuk, hogy számoljanak előre nem várt, késleltető tényezőkkel is (határátlépés, dugó, esetleges eltévedés, forgalomterelés, stb.). Késői érkezés esetén telefonon egyeztessenek a helyszínen tartózkodó képviselőnkkel!
 
Csomagok szállítása/utazás/pihenőidők
Csomagok: Buszaink extra nagy csomagterűek, de ennek ellenére a csomagok ide sem férnek fel korlátozás nélkül. Ezért buszunkon a csomagtartóban utasonként egy normál méretű utazóbőrönd/táska helyezhető el, továbbá apartmanonként egy hűtőtáska. A fedélzetre pedig egy kisebb csomag vihető fel. A fedélzetre nem vihető fel a hűtőtáska, tehát ha az utazás során szeretnének majd hozzáférni, azt külön jelezzék a sofőröknek!
 
Ülésrend: Az autóbuszokon általában van ülésrend, melyet induláskor a busz ajtaján láthatnak majd. A beosztást igyekszünk az előzetes kéréseiknek megfelelően összeállítani, de garantálni csak azok számára tudjuk, akik felárat fizettek a kívánt ülésekért. A legelső sor választása esetén 5.000 Ft/fő, egyéb ülésekért 3.000 Ft/fő fizetendő. Nagyobb társaságoknál csak a foglaló neve kerül az ülésrendre, a társaságon belül az ülésrend szabadon variálható.
 
WC/DVD: Az utasok igényeinek, továbbá a sofőrök pihenőidejével kapcsolatos nemzetközi előírásoknak megfelelően buszaink 3-5 óránként megállnak 15-20 perces pihenőkre. A buszok fedélzeti WC-je az általunk szervezett utakon használhatók menet közben (lehetőleg csak sürgős esetben). Kérjük szükségleteiket elsősorban a pihenőhelyeken intézzék. Utazás közben filmeket is vetítünk, a buszokon van DVD-lejátszó 2-3 LCD monitorral..
 
Vidéki/külföldi felszállás: Az alábbi pontban leírt útvonal mentén, tehát Budapest - Röszke között az M5 autópályán bárhol fel lehet szállni egyeztetés után, de csak az útvonalon található csomópontokban, benzinkutaknál.
 
Útvonal
Autóbusszal utazók:
Járataink a következő útvonalakon közlekednek: Budapest - Kecskemét - Szeged - Röszke - Újvidék - Belgrád - Nis - Skopje - Evzoni - Thessaloniki - Katerini - Paralia (1040 km), illetve Zakynthos felé Thessaloniki - Ioannia - Agrínio - Patra - Kyllini - (komp) - Zakynthos (1550 km), Korfu felé Thessaloniki - Ioannia - Igoumenitsa - Corfu - Sidari (1300 km).
 
Egyénileg utazók:
Saját autóval utazóknak is a fenti útvonalakat javasoljuk, azzal az eltéréssel, hogy Macedonia helyett választható a Bulgárián/Sofián keresztül vezető útvonal is, de ez valójában kerülő. Zakynthos felé Görögországon belül alternatív útvonal lehet még a Katerini - Larisa - Volos - Lamía - Delfoi - Patra útvonal, de ez is hosszabb, mint a fent javasolt változat. Autópályadíjak:
Szerbia: kb. 15 Eur egy irányba
Macedónia: kb. 200 dínár egy irányba (kb. 3,5 Euró, de euróban fizetve drágább is lehet).
Görögország:
- Katerini/Paralia felé: kb. 3 Euró.
- Zakynthos és Korfu felé: Ioannia autópályán a fizetőkapuk egy irányba kb. 10 Eur, a Rio-Antirio híd Patránál egy útra 13 Euró, Kyllini-Zakynthos komp: kb. 36 Eur/autó + 8 Eur/fő.
 
Utazáshoz szükséges dokumentumok (Személyi)
 
A Görögországba történő belépéshez a Schengeni Megállapodás értelmében elegendő az új típusú, kártyás személyi igazolvány, és a Szerbiával, Macedóniával kötött megállapodás értelmében már az autóbusszal utazó utasainknak sem szükséges útlevél. Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak az országban. Ha elveszítik, netalán ellopják az útlevelüket vagy személyi igazolványukat, a legközelebbi magyar konzulátuson vagy nagykövetségen kérhetnek újat. Az a személy, akit esetlegesen bármely határon útlevelének érvénytelensége, vízumhiány vagy EU országokból való kitiltás miatt a határőrizeti szervek az utazásból kizárják, a buszról csomagjaival köteles leszállni, hazautazásáról saját magának kell gondoskodnia. Külföldi állampolgároknak a szükséges vízumokat egyénileg kell beszerezniük, irodánk nem foglalkozik vízumügyintézéssel.

Fontos! A belföldön elfogadott személyi igazolványt helyettesítő iratok, így az igeiglenes személyi igazolvány vagy a jogosítvány NEM alkalmas a határok átlépésére!
Utazni tehát csak állandó jellegű személyivel vagy útlevéllel lehet. Kérjük az is ellenőrizzék, hogy az iratok érvényesek lesznek-e az utazás időtartamára, illetve a macedóniai konzul ajánlása szerint még további 1 hónapig.
Elvesztett okmányok, melyek be lettek jelentve a hatóságok felé, de esetlegesen később mégis előkerültek, szintén alkalmatlanok az utazásra, mivel ezek a számítógées adatbázisban tiltólistán vannak.
 
Érkezés a helyszínre/szállások átvétele/helyben fizetendő díjak
Autóbusszal utazók:
A turnusváltás napján délelőtt érkeznek a buszok az üdülőhelyekre, ahol felszáll a helyi képviselőnk, aki koordinálja a szállások átvételét. Az érkezés konkrét időpontjától és a takarító személyzet gyorsaságától függően akár rögtön el is lehet foglalni a szállást, de legkésőbb a kora délutáni órákban. Várakozás esetén a csomagokat az apartmanház egy csomagszobájában, illetve a recepcióján tudják hagyni. Amikor képviselőnk kiadja a szobák kulcsait, be lehet költözni, ezután már kezdődhet is a nyaralás, nincs további teendő a turnusváltással. Az érkezés napján kinti képviselőnk megbeszélt időpontban tart majd egy általános tájékoztatót a helyi tudnivalókról, programokról, fakultatív lehetőségekről.
Helyi költségek: a Paralia/Olympic Beach régióba utazók esetében nincs kötelezően fizetendő díj, a Zakynthos szigetére utazóknál a kompdíj (kb. 19 Eur/fő oda-vissza) és az üdülőhelyi díj (5 Eur/fő/hét), Korfure utazóknál a kompdíj (kb. 17 Eur/fő oda-vissza) és az üdülőhelyi díj (5 Eur/fő/hét), ezeket gépkocsivezetőink szedik majd be a buszon.
A szállásoknál feltüntetett légkondicionáló használati díját szintén a helyszínen kell majd fizetni, de közvetlenül a szállásadónál.
Zakynthos-i komp:
A Zakynthos szigetére utazókkal az utolsó kilométereket komppal tesszük meg, ennek menetideje kb. 1,5 óra. Sajnos a hajók elég ritkán közlekednek, ezért igyekszünk pontosan kiszámolni a busz menetidejét, hogy ne kelljen túl sokat várakozni a kikötőben, ill. el is érjük a kompot, ugyanakkor rossy esetben a forgalmi viszonyok és határátkelők kiszámíthatatlansága miatt akár néhány órás várakozás is elképzelhető. (A Kyllini kompkikötő szomszédságában egyébként tavernák, homokos strand és bár is található.) A kompon a buszról le kell szállni, az utazás ideje alatt a komp nyitott vagy zárt (légkondicionált) fedélzetén lehet tartózkodni, ahol büfé és WC is üzemel. Zakynthos kikötőjétől a szállások már csak 15 percnyi menetidőre találhatók, a szigeten utazással töltött idő tehát minimális.
 
Korfu-i komp
Korfura szintén komppal jutunk át, a menetidő csaknem két óra. A hajók a sziget fővárosában kötnek ki, innen Sidari településig a buszos transzferidő még kb. 1 óra. A kompra itt is gyalogosan kell felszállni, a busz üresen gurul fel a fedélzetre. A kompozás alatt a hajon nyitott és zárt (légkondicionált) fedélzetén is lehet tartózkodni, büfé és WC is üzemel. Korfun kérjük mielőbb szálljanak fel a kedves utasok a buszra, hogy mielőbb tovább indulhassunk Sidari felé!
 
Egyénileg utazók:
Utazás előtt részletes utastájékoztatót küldünk e-mailben, melyben pontosan feltüntetjük a helyszínen található partnerirodánk és/vagy kint tartózkodó idegenvezetőnk elérhetőségét. A szállást a tőlünk kapott voucher segítségével lehet átvenni. Érkezéskor szállástól függően vagy rögtön az apartmanházat (recepció), vagy a helyi partnerirodánkat kell felkeresni, ahol megkapják a kulcsokat, esetleg kint tartózkodó munkatárunkat kell keresniük a megadott mobilszámon.
Zakynthos-ra történő utazásnál vegyék figyelembe a komp menetrendjét, melyből egy aktuális változatot küldünk majd e-mailben az utastájékoztatóval együtt, az idulás előtti héten.
 
Hazaindulás
Autóbusszal utazók:
Délelőtt legkésőbb 09-10:00-ig kell elhagyni az apartmanokat, kinti munkatársunk tájékoztatja majd az utasokat a pontos időpontról. Ilyenkor a csomagokat a recepcióra/ csomagszobába lehet pakolni, érdemes külön összekészíteni egy kézipoggyászt vagy hátizsákot azokkal a dolgokkal, melyekre nap közben szükség lehet. Napközben a délelőtt megérkezett busz sofőrjei pihennek, este lesz a hazaindulás. A szállások elhagyása után tehát egészen estig szabad a program, egész nap zavartalanul lehet strandolni, akár vacsorázni is be lehet ülni az egyik hangulatos tavernába. Munkatársunk tájékoztat majd mindenkit a buszba való bepakolás és az elindulás időpontjáról. Kérünk mindenkit, hogy ezt az időpontot pontosan tartsa be, Zakynthos és Korfu esetében a komp elérése múlhat ezen!
 
Egyénileg utazók:
Általában délelőtt 10:00 óra az apartmanok elhagyásának határideje, de érdemes előre egyeztetni a recepcióval, vagy kinti képviselőnkkel a pontos időpontról, illetve a szobák ellenőrzésének időpontjáról. Sajnos a csomagszobát az egyénileg utazók nem használhatják!

 
További hasznos információk Görögországról
Időeltolódás
Fontos! Görögország már egy időzónával keletebbre helyezkedik el, tehát a helyi idő a magyarországihoz képest +1 óra, vagyis odafelé egy órával előre, a hazaúton egy órával visszafelé kell állítani az órákat.
 
Helyi szokások, mentalitás
Görögország lakói kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri éttermei, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14:00-17:00 óra között), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat! A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.
 
Illemhelyek
Görögországban kevés a nyilvános illemhely, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető hálózat kis kapacitású, a csatornák állapota az elmúlt évezredben semmit sem változott. Keskeny mértékük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól, ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.
 
Közlekedés
Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. A biztonsági öv használata menet közben kötelező! A személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátozások megegyeznek az itthoni szabályokkal. Fontos megemlíteni, hogy a görögök a déli emberektől megszokott temperamentummal vezetnek, sokkal agresszívabbak, mint általában a magyar vezetők, de az is igaz, hogy ez a stílus az esetek többségében nagyobb biztonságérzettel és rutinnal párosul. A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában állandó csúcsforgalomra kell számítani. A további káosz elkerülése végett a tilosban parkoló gépkocsikat vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. Figyelem! A külföldiekkel sem tesznek kivételt. Ha bármiféle probléma lenne a kocsival, a görög autósok rendkívül segítőkészek. A görög autóklub (rövidítése: ELPA) sárga segélykocsikkal dolgozik. Nemzetközi jogosítvány nem kötelező, elegendő, ha a magyarországi okmányokat magunkkal visszük.
 
Napozás, tengerparti veszélyek
Óvakodjunk az azonnali és hosszantartó napozástól! Az első napokban csak rövid ideig legyünk a napon, a napsugárzás erőssége az állandó szél miatt felmérhetetlen. Az étkezési szokások hirtelen változása heveny gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, mely korlátozott mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető. A nyaralók életét sokszor megkeserítik a szúnyogok, ezért szúnyogriasztó beszerzése indokolt! (Sok apartmanházban nincs felszerelve szúnyogháló, ezért érdemes magunkkal vinni szúnyogriasztót.) Tengeri fürdőzésnél vigyázzunk a tengeri sünökre és medúzákra! A tengeri sün kedveli a sziklák bemélyedéseit, búvóhelyeit, az úszáshoz ajánlatos strandcipő viselése. Ha mégis rálépünk egy ilyen állatkára, a talpunkba fúródott tüskéket minél hamarabb el kell távolítani! A medúza ritkább, csípése néhány esetben mérges váladékot tartalmaz, ezért érdemes orvost felkeresni!
 
Fakultatív programok, robogó- és autóbérlés
Helyi partneriodáink fakultatív kirándulásokat szerveznek a környező nevezetességekhez, illetve opcionális programokat is ajánlanak, ezek értékesítésében, lebonyolításában saját kinti munkatársunk is részt vesz. Ezekről honlapunkon az adott üdülőterület oldalán részletes leírást is találnak. A fakultatív programokért minden esetben a kinti partneriroda felel, bármilyen kérdés vagy panasz esetén még a helyszínen hozzájuk kell fordulni, irodánkban utólagos reklamációra nincs lehetőség!
Az autó- és robogóbérléshez B típusú jogosítvány és útlevél szükséges. Autót csak minden 21. életévét betöltött, és legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkező személy bérelhet. Autóbérlés ára kb. 30-40 Euro/nap-tól, motor- és robogóbérlés ára kb. 15 Euro/nap-tól. Sok helyen kerékpár vagy quad bérlésére is van lehetőség. Robogó használatakor kötelező a bukósisak viselése!
 
Nagykövetségek

Magyarország görögországi nagykövetsége:

25-29. Odos Karneadou, Kolonaki, Athens 10675
Tel.: 00 30 210 7256 800, 7256 801, 7256 802
Fax: 0030 210 7256 840
Ügyelet: 00 30 694 /8601792, /8601793

Görögország magyarországi nagykövetsége:

1065 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: 06 1 413 26 00

 
 
 
 

 

(c) TravelLines Kft. - 1065 Budapest, Podmaniczky u. 2. - Nyitva tartás: H - P.: 10:00-19:00.
Telefon: +36(70)533-66-22, Tel: +361-311-05-86, mail: info@holidaylines.hu