MM_XSLTransform error.
The server could not perform the XSL transformation because an XSLT processor for PHP could not be found. Contact your server administrator and ask them to install an XSLT processor for PHP.

Info

 

  ZakynthosParaliaOlympic BeachKorfu

 
   
 
Neoplan Starliner****

Jól szervezett turnusváltás!

Turnusváltás


Akciós ajánlataink

Last minute utak

Programok (Zakynthos)

Turnusváltás

Programok (Paralia)

Turnusváltás


 
  Árfolyampolitika

 

A standard foglalásokra továbbra is az alábbiak vonatkoznak:

Az EURÓ magyarországi bevezetéséig kulcsfontosságú kérdés lesz az utazások árazásánál kalkulált árfolyam, ill. az árfolyam változásánál alakuló felárak, pótdíjak beszedésénél alkalmazott gyakorlat, hiszen a forint/euró árfolyam néhány hónapos távlatokban is igen kiszámíthatatlanul alakulhat.

Irodánk célja, hogy utasainknak átlátható, korrekt árfolyampolitikát kínáljon, az utast ne érje kellemetlen meglepetés, ezért az alábbiakban összefoglaltuk a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mekkora a kalkulált árfolyam? 2015 telén/tavaszán, a nyári utak esetében 1 Eur=310 Ft árfolyammal számoltunk, az elmúlt 6 hónap árfolyamingadozásaiból kiindulva. A prospektusban és a honlapon forintban feltüntetett árak tehát eddig az árfolyamig érvényesek, e szint felett már felár fizetendő (abban az esetben is, ha előleg már volt fizetve az útra).

Mi történik, ha ismét gyengül a forint? Amennyiben a visszaigazolásban szereplő - pl. az előbb említett 310 Ft-os - árfolyamhoz képest gyengébb lesz hazánk fizetőeszköze, akkor irodánk kénytelen árfolyam pótdíjat beszedni. Ilyenkor a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama az irányadó (www.mnb.hu), annak ellenére, hogy irodánk természetesen ennél rosszabb feltételek mellett jut Euróhoz, viszont ennek költségét vállaljuk.

Kell-e árfolyam pótdíjat fizetni, ha az árfolyam az előleg befizetése után romlik? Az utazási szerződés szerint árfolyam pótdíj az utazás megkezdése előtt legkésőbb 20 nappal kérhető, tehát abban az esetben is, ha az utas korábban lefoglalta az utat, és részben vagy egészben kifizette azt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hátralék kiszámolásánál figyelembe kell vennünk a befizetés napján érvényes árfolyamot, és ennek megfelelő árfolyam pótdíjat kérünk (a részvételi díj a befizetéskori középárfolyam és a visszaigazoláson szereplő árfolyam eltérésének arányával megegyező mértékben nő).

A teljes részvételi díjat érinti az árfolyamingadozás, vagy csak a hátralékot? Általában csak a hátralékra számoljuk fel az árfolyam pótdíjat, azonban ha 2011 őszéhez hasonló folyamatos árfolyamemelkedés történik (nyár végi 270 Ft-os árfolyamról majdnem 320 Ft-ra is emelkedett az Euró!), akkor ennek mértékével nem tudunk lépést tartani, hiszen nem tudunk nap mint nap módosítani. Ilyenkor a végső elszámolásnál mind az előlegre, mind a hátralékra fel kell számolnunk az árfolyamkülönbözetet.

Néhány iroda árgaranciát ígér a már lefoglalt utakra. A HolidayLines-nál ez miért nincs így? Röviden: az árgaranciának is ára van, mi viszont szeretnénk megtartani kedvező tarifáinkat. Egy dolog biztos, a szolgáltatásokat az utazási irodáknak mindenképp euróban kell kifizetniük, és a partnerekkel kötött szerződések fix eurós összeget írnak elő, a magyar forint árfolyamától függetlenül. Vagyis ha kedvezőtlenül alakul az árfolyam, a veszteséget valakinek biztosan ki kell fizetni, ez a valaki általában három fél lehet: az utas, az utazási iroda, vagy egy bank/biztosító. A legelegánsabb megoldás a harmadik eset, vagyis egy árfolyambiztosítás megkötése. Ez esetben az iroda szerződik egy pénzügyi szolgáltatóval, mely egy bizonyos biztosítási összegért fix árfolyamot biztosít az iroda számára adott időszakra. A nagy utazásszervezők szokták is használni ezt az eszközt, ezért tudják garantálni útjaik árát. A probléma csak az, hogy ezeket a biztosítási összegeket be kell építeni az utazások árába, így azok eleve magasak lesznek, vagyis itt is az utas fizeti a többletköltséget, ráadásul olyan esetben is, amikor az árfolyam egyébként kedvezően alakulna. Több esetben tapasztaltuk azt, hogy útjaink még akkor is kedvezőbb árúak voltak az ilyen utazásszervezők részvételi díjaihoz képest, amikor a legrosszabb árfolyamnak megfelelő pótdíjat voltunk kénytelenek felszámítani. Mi továbbra is a lehető legkedvezőbb áron kívánjuk nyújtani útjainkat, így ez az eszköz számunkra nem alkalmazható. Ha kötelezettséget vállalnánk az árak fixen tartására, már egy 10-20 forintos árfolyamváltozás többmilliós veszteséghez vezetne, melyet már nem engedhetnénk meg magunknak, tekintve, hogy irodánk az egyik legkisebb árréssel dolgozó utazási vállalkozás a magyar piacon.

Hogyan kell kiszámítani az árfolyam pótdíjat? Utazási szerződésünk szerint a pótdíj összege az aktuális (MNB) devizaárfolyam visszaigazolásban feltüntetett árfolyamhoz viszonyított százalékos eltérése, szorozva a teljes részvételi díj összegével. Pl. egy út esetében, amelynél a részételi díj 65.000 Ft, a visszaigazolás szerint 1 Eur=310 Ft a kalkulált árfolyam, és az utolsó befizetés napján az MNB középárfolyam (www.mnb.hu) épp 319 Ft, akkor a százalékos eltérés: 319/310=1,029 vagyis 2,9%. A 65.000 Ft 2,9%-a pedig 1.885 Ft.

Lehet-e a HolidayLines-szal Euróban szerződni? A hazai fogyasztóvédelmi irányelvek alapján az utazási szerződéseket szabályozó törvény értelmében a szerződést kötelező forintban megkötni. Ezt követően viszont a számlát ki lehet egyenlíteni euróban is, a visszaigazoláson azonban a napi árfolyamon átváltott forintos összeg fog szerepelni. Euróban meghatározott utazási szerződést csak kifejezetten az utas kérésére (ha erről írásban nyilatkozik) tudunk kiállítani.

Hogyan kell kiszámolni Euróban a hátralékot, ha forintban volt befizetve az előleg? A teljes részvételi díj kalkulált árfolyam szerinti eurós árából kell levonni a korábban forintban befizetett előleg kalkulált árfolyam szerinti euróban kifejezett összegét. Vagyis, ha például egy 65.000 Ft értékű útról van szó, melynél a kalkulált árfolyam 1 Eur=310 Ft volt, és 25.000 Ft előleget fizettek be foglaláskor, akkor az út értéke euróban összesen 65.000/310=210 Eur, az előleg pedig 25.000/310=81 Eur, így az euróban fizetendő hátralék 210-81=129 Eur. A helyzet némiképp bonyolultabb, ha az utat sok részletben fizetik be (pl. 8-10 fős foglalásról van szó, és az utasok nem együtt fizetnek előleget/hátralékot) és az előlegek fizetése közben is változik az árfolyam. Ilyenkor a visszaigazolás napját követő előlegek már nem számíthatók be a kalkulált árfolyammal, helyette a befizetés napján érvényes árfolyammal kell kalkulálni.

Miért nem változik az ár, ha a forint árfolyama erősödik? Általános hazai gyakorlat, hogy kedvezőtlen árfolyamváltozásnál az utas többet fizet, ha pedig végre erősödik a forint, erről a témáról mindenki hallgat, főleg az utazási irodák, akik ilyenkor lényegesen nagyobb árrést tudhatnak magukénak. A dolog azonban bonyolultabb, mint a szokásos "kiszolgáltatott utas vs. ravasz utazási iroda" szituáció, hiszen az évek során általában minden iroda szenved el árfolyamveszteséget, ezt kiegyenlítendő valamikor nyereséget is el kellene könyvelni, vagyis ez hosszú távon igazságosnak is tekinthető. A HolidayLines azonban az utas javára lemond a forint erősödéséből eredő extra nyereségről, de cserébe az utastól azt várja, hogy a hátralékot ilyenkor euróban fizesse be. Így az utas megkapja az árfolyamnyereséget, hiszen bármely pénzváltóban kevesebb forintot kell majd fizetnie ugyanannyi euróért, és mi is jól járunk, mert nem kell törődnünk a pénz átváltásával.

 

Reményeik szerint a fenti sorokkal sikeresen megválaszoltuk utasaink árkalkulációval kapcsolatos kérdéseit, szintén bízunk abban, hogy mindenki számára kiderül, hogy irodánk nem kíván az árfolyamingadozásból semmilyen spekulációs nyereségre szert tenni, az árfolyamveszteséget nem áll módunkban átvállalni, az árfolyamnyereséget pedig szintén átengedjük utasainknak. Utazásszervezők vagyunk, ezzel kívánunk foglalkozni, nem pénzügyi spekulációval, számunkra az árfolyam bármely irányú elmozdulása nekünk is csak gondot, és többletmunkát jelent.

 

TravelLines Kft. csapata
 

MM_XSLTransform error.
The server could not perform the XSL transformation because an XSLT processor for PHP could not be found. Contact your server administrator and ask them to install an XSLT processor for PHP.