Info

 

  ZakynthosParaliaOlympic BeachKorfu

 
   
 
Neoplan Starliner****

Jól szervezett turnusváltás!

Turnusváltás


Akciós ajánlataink

Last minute utak

Programok (Zakynthos)

Turnusváltás

Programok (Paralia)

Turnusváltás


 
  Árfolyampolitika

 

Az általunk szervezett utazásokra az alábbiak vonatkoznak:

Az EURÓ árfolyama hatással lehet a részvételi díjakra, a forint gyengülése az EURÓval szemben drágíthatja az utakat, ilyen esetben irodánk beszedhet árfolyam pótdjat a költségek fedezésére, akár utólag, már megkötött és leelőlegzett utazásokra is.
DE aggodalomra semmi ok, erre még a Hellas.HolidayLines.hu működése óta nem volt példa! Még 2018-ban is, amikor a kalkulát 315-ös árfolyamszintről akár 330 Ft-ig gyengült a forint, akkor sem kértünk Utasainktól pótlólagos befizetést.

Természetesen az árfolyam kiszámíthatatlan, elképzelhető jövőre további árfolyamváltozás, ezért az átláthatóság érdekében az alábbiakban összefoglaljuk irodánk gyakorlatát a kalkulált árfolyam, ill. az árfolyam változásánál alakuló felárak, pótdíjak beszedésével kapcsolatosan.

Mekkora a kalkulált árfolyam? 2018 őszén, a nyári utak esetében 1 Eur=325 Ft árfolyammal számoltunk, a honlapon forintban feltüntetett árak tehát eddig az árfolyamig érvényesek, e szint felett már elméletileg felár fizetendő, a gyakorlatban azonban 330 Ft-os árfolyamszintig egészen biztosan nem emelünk árat.

Mi történik, ha ismét gyengül a forint? Amennyiben a visszaigazolásban szereplő árfolyamhoz képest gyengébb lesz hazánk fizetőeszköze, akkor irodánk kénytelen árfolyam pótdíjat beszedni. Ilyenkor a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama az irányadó (www.mnb.hu), annak ellenére, hogy irodánk természetesen ennél rosszabb feltételek mellett jut Euróhoz, viszont ennek költségét vállaljuk.

Kell-e árfolyam pótdíjat fizetni, ha az árfolyam az előleg befizetése után romlik? Az utazási szerződés szerint árfolyam pótdíj az utazás megkezdése előtt legkésőbb 20 nappal kérhető, tehát abban az esetben is, ha az utas korábban lefoglalta az utat, és részben vagy egészben kifizette azt.

A gyakorlatban árfolyam pótdíjat a befizetett előlegre már nem számolunk (azt úgy tekintjük, mintha rögtön euróra lett volna átváltva), így már csak a részvételi díj hátralékra számítódik fel az árfolyam pótdíj (a részvételi díj végső befizetéskori középárfolyam és a visszaigazoláson szereplő árfolyam eltérésének arányával megegyező mértékben nő a fizetendő végösszeg).

A teljes részvételi díjat érinti az árfolyamingadozás, vagy csak a hátralékot? Csak a hátralékra számoljuk fel az árfolyam pótdíjat, ahogy az előzőekben is írtuk.

Néhány iroda árgaranciát ígér a már lefoglalt utakra. A HolidayLines-nál is igényelhető ilyen fix ár?
Természetesen igen, amennyiben az Utas a teljes részvételi díjat befizetni, akkor tőle árfolyam változás miatt már semmilyen esetben nem kérünk pótbefizetést, annak ellénre, hogy az utazási szerződéskről szóló szabályozások ezt lehetővé tennék.
Mi tehát ilyenkor a visszaigazolásban feltüntetve garantáljuk a fix árat, amit az Utas befizetett.

Hogyan kell kiszámítani az árfolyam pótdíjat? Utazási szerződésünk szerint a pótdíj összege az aktuális (MNB) devizaárfolyam visszaigazolásban feltüntetett árfolyamhoz viszonyított százalékos eltérése, szorozva a teljes részvételi díj összegével. Pl. egy út esetében, amelynél a részételi díj 65.000 Ft, a visszaigazolás szerint 1 Eur=325 Ft a kalkulált árfolyam, és az utolsó befizetés napján az MNB középárfolyam (www.mnb.hu) épp 340 Ft, akkor a százalékos eltérés: 340/325=1,046 vagyis 4,6%. A 65.000 Ft 4,6%-a pedig 2.990 Ft.

Lehet-e a HolidayLines-szal Euróban szerződni? A hazai fogyasztóvédelmi irányelvek alapján az utazási szerződéseket szabályozó törvény értelmében a szerződést kötelező forintban megkötni. Ezt követően viszont a számlát ki lehet egyenlíteni euróban is, a visszaigazoláson azonban a napi árfolyamon átváltott forintos összeg fog szerepelni. Euróban meghatározott utazási szerződést csak kifejezetten az utas kérésére (ha erről írásban nyilatkozik) tudunk kiállítani.

Reményeik szerint a fenti sorokkal sikeresen megválaszoltuk utasaink árkalkulációval kapcsolatos kérdéseit, szintén bízunk abban, hogy mindenki számára kiderül, hogy irodánk nem kíván az árfolyamingadozásból semmilyen spekulációs nyereségre szert tenni, az árfolyamveszteséget nem áll módunkban átvállalni, az árfolyamnyereséget pedig szintén átengedjük utasainknak. Utazásszervezők vagyunk, ezzel kívánunk foglalkozni, nem pénzügyi spekulációval, számunkra az árfolyam bármely irányú elmozdulása nekünk is csak gondot, és többletmunkát jelent.

 

TravelLines Kft. csapata
 

(c) TravelLines Kft. - 1065 Budapest, Podmaniczky u. 2. - Nyitva tartás: H - P.: 10:00-19:00.
Telefon: +36(70)533-66-22, Tel: +361-311-05-86, mail: info@holidaylines.hu